kuoleva kärpäsloukku?

kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja najadi » 21 Elo 2012, 20:02

Mitä on tekeillä, kun nuoren kärpäsloukun kaikki loukut ovat mustuneet ja lehtivarsistakin suurin osa aivan juurta myöten? Enää neljässä varressa on vihreää. Kaikki mustuneet loukut ovat kiinni, mutta sikäli kun tiedän, niissä ei ole ötököitä, paitsi kahdessa, joissa oli ötökkä jo kasvin tullessa taloon. Kasvi on ollut meillä vasta pari viikkoa; sitä on pidetty pohjoisikkunalla eli valoa saa joskaan ei aurinkoa. Kasvualustana näyttäisi olevan pelkkää turvetta ja sen olemme pitäneet märkänä pelkällä sadevedellä. Kun aluslautanen on tyhjentynyt, olemme lisänneet sentin verran vettä. Emme ole sumutelleet ollenkaan, mutta se on saanut ilmankosteutta ikkunasta sateiden aikaan. Tämä on ensimmäinen lihiksemme, joten joudumme hoitamaan sitä kokeilupohjalta vaikka selvittelimmekin mahdollisimman paljon ennen hankintaa. Eli mikä (kaikki?) on vialla ja mitä pitäisi tehdä? Jos jollakulla on ihan oikeaa tietoa eikä pelkkää arvailua, niin pyytäisin valistamaan meitä sähköpostiini osoitteeseen najadi83@luukku.com
Haluaisimme jonkun isommankin loukkulajikkeen kotiimme, mutta lienee turha haaveillakaan jos emme pärjää edes tällaisen pienen kasvin kanssa. Joten apua otetaan kiitollisuudella,vastaan!!!
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 23 Elo 2012, 14:11

Liian vähän valoa. Pohjoisikkunalla ei pärjää mikään suomen kaupoista löytyvä lihis.
Eteläinen ikkunalauta, mihin aurinko pääsee paahtamaan suoraan, ois kärpäsloukulle paras.
Sekään ei ehkä pitkän päälle riitä, vaan kärpäsloukku tarvitsee lisävaloa keväällä ja syksyllä.

Lisävaloksi sopii pienoisloisteputki tai energiansäästölamppu. Sopiva etäisyys lampusta kasviin voisi olla jotain 5-15cm.

Kärpäsloukulle ei voi antaa liikaa valoa.
Ja kun valaistus on kunnossa, saa aluslautasella olla aina vettä.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja najadi » 23 Elo 2012, 14:25

Hei nokkahiiri!

Suuret kiitokset tästä tiedosta. Hommaamme heti miten sellaisen pienoisloisteputkilampun. Riittääkö semmoinen lukuvaloks tarkotettu lamppu vai pitäiskö sen olla joku pieni kattovalo vai millanen? Meillä on noin 30cm mittanen lukuvalo jossa on jonkinmoinen loisteputki, mutta se on muutenkin kasvimme vieressä ikkunalla. Se vain ei ole ollu päällä muuten kuin iltaisin kun alkaa hämärtää joten se ei taida riittää. Alamme heti pitää sitä päällä koko päivän. Osaatko sanoa minkä tehoinen lampun pitäis olla? Kuinka lähellä kasvia ja montako tuntia päivässä? Aamusta iltaan? Meillä on myös kirkasvalolamppu jonka pitäis olla auringon korvikkeena talvisin, mutta näin kesällä sen olemassaolo unohtuu. Se kuluttaa sähköö aika paljon, mutta olisikohan siitä apua jos sitä pitäisi päällä vaikka pari tuntia päivässä? Valo tosin tulisi sivulta eikä ylhäältä päin, mutta ei kai siitä haittaa olisi?

Toivottavasti ei ole liian myöhästä pelastaa kasviparkaa!
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja najadi » 23 Elo 2012, 14:29

Anteeksi, nokkahiiri! Johan tuossa sanoit mille etäisyydelle lamppu tulisi sijoittaa. Mun pitäis näköjään opetella paitsi hoitamaan kasveja, myös lukemaan tarkemmin...
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 23 Elo 2012, 14:51

Mulla on itselläni ollut sellainen Livalin kirjoituspöydän valo, missä on joku ~30 cm pitkä pienoisloisteputki. Teho taitaa olla 11W tai 13W.
Se pienoisloisteputki riittää hyvin, kunhan laittaa tarpeeksi lähelle kasvia. Kokeile vaikka jollain 10 cm etäisyydellä. Ja nimenomaan sen loisteputken pitäisi olla 10 cm päässä kasvista. Mielellään tietysti suoraan yläpuolelta. Ulkona luonnonvalokin tulee melko ylhäältä.
Se 5-15cm etäisyys tuntuu tosi pieneltä, mutta oikeasti luonnossa kärpäsloukut kasvavat avoimilla soilla, ja saavat ihan tolkuttomasti suoraa auringonpaistetta.

Nyt ei ehkä kannata viedä loukkua ulos auringonpaisteeseen, sillä vähään valoon tottuneen loukun lehdet palavat ulkona helposti. Se olisi sitten viimeinen niitti kasvillesi.
Paras lisävalo on enenergiansäästölamppu, tai pienoisloisteputki. Myös iso loisteputkivalaisin olisi muuten sopiva, mutta siinä valoteho on jakautunut paljon pidemmälle matkalle, ja valaisin pitäisi saada vielä lähemmäs loukkua... tai valo jotenkin kohdistettua kasville.

Kirkasvalolampusta en osaa sanoa. Se näyttää ihmisen silmiin kirkkaalta, kun se on suunnattu suoraan päin näköä, mutta valoteho voi silti olla huonompi kuin pienoisloisteputkella.
Tavallista hehkulamppua tai halogeenilamppua ei saa käyttää, koska ne kuumenevat liikaa ja polttavat kasvin takuulla kuoliaaksi.

Sopiva päälläoloaika keskikesällä on jotain 14-16 tuntia. Loppusyksyllä ja alkukeväällä 10-12 tuntia.
Kantsii ostaa ajastin niin ei tule unohduksia.

Vaikea sanoa tokeneeko kasvi tuosta. Aika pahalta kuullostaa, jos vain neljässä lehtivarressa on vihreää.
Mutta kokeilemalla sen saa selville.

Ja jos huonosti käy, niin kaupasta saa uusia kärpäsloukkuja ;)

EDIT: Se piti vielä lisätä, että älä osta mitään "varsinaisia kasvilamppuja" tai UV-valoja. Ne ovat kalliita, eivätkä oikein toimi lihiksille.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 23 Elo 2012, 15:03

Tämmöinen valaisin on ihan ok.
Ja tälläistä tarkoitan pienoisloisteputkella.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja najadi » 23 Elo 2012, 17:30

Oi, ihanaa että sait kuvat mukaan! Tuo "ihan ok-lamppu" on itse asiassa juuri sellainen joka meilläkin on. Sen varsi vain on rikki joten se roikkuu päädyssä olevasta lenkistä pystyasennossa, hankala virittää kasvin yläpuolelle. No, uusia lamppuja saa kaupasta. :)

Juu, se etäisyys kuulostaa todellakin tosi pieneltä, mutta luotan asiantuntijan sanaan. Tuo ajastin on hyvä ajatus, täytyy pitää mielessä kun seuraavan kerran käy kaupassa. Säästää paljolta tuskailulta, että onko sen valon muistanu vai ei.
Tosin äiti siirsi nyt kasvin itäikkunalle missä se saa enemmän valoo. Lupasi kuitenkin järjestää sille lisävalon, kun aurinko ei paista siihen ikkunaan kuin noin puoleen päivään asti kesäisin.

Tuli mieleen niistä hehkulampuista, kun sanoit että ne polttavat kasvin. Entä jos sellaisen laittaisi kauemmaksi kasvista? Vaikka metrin päähän tai jotain? Hajoaako valo liikaa ja jääkö valon määrä silloin liian pieneksi? Laitamme kyllä kasville oman lukulampun, sellaisen mitä suosittelit, mutta kiinnostaa uteliaisuuden vuoksi tietää pystyisikö hehkulamppuja käyttämään millään keinolla niin että siitä olisi apua.

Halogeenivalot ei tulisi edes mieleen... Vievät tolkuttomasti sähköä ja lämmittävät hirveästi. (Töissä olen joskus talvisin kuivattanu niissä hanskojani... Esimies ei tykännyt. ;) ) Varmasti pahasta kasveille!

Puhuit neljästätoista tunnista kesällä ja kahdestatoista talvella. Millainen aika olisi sopiva tähän aikaan vuodesta? 12?

Ja sitten lisää kysymyksiä tyhmältä: Kun kasvi on nyt niin huonossa kunnossa, miten sen talvehtimisen käy? Ja mistä tiedän, kuoleeko se kokonaan vai onko se päättänyt ottaa nokoset, kun jotkut sanovat, että saattaa tappaa kaikkikin lehtensä levolle mennessään. Joku sanoi, että ellei kasvi ole vielä talvehtinut, kuten voisin olettaa meidän kasvimme tilanteen olevan, saattaa talvehtiminen aikaistua. Eli onko mahdollista, että tämä loukkumme olisi menossa nokkaunille? Tosin lehdet kuolivat noin viikossa, ja käsitääkseni lepoa varten tapetut lehdet kuolevat hitaasti.

Moni on sanonut myös, että kasvi pitäisi totuttaa lepotilansa olosuhteisiin, eli lämpötilan ja valon määrän vähenemiseen, mutta miten se käytännössä tapahtuu? Meillä kasvi talvehtisi jääkaapissa, koska kellaria ei ole. Laitetaanko se jääkaappiin ensin tunniksi päivässä, sitten hahdeksi jne, vai voiko sen vain lykätä kaappiin ja jättää sinne pariksi kolmeksi kuukaudeksi? Tietysti sen kosteudesta pitä huolehtia, mutta noin muuten. Ja pitäisikö se kääriä johonkin, vai voiko sen vain lykätä jollekin hyllylle purkkeineen päivineen ja sillä hyvä? Kyselen tässä jo etukäteen että tietäisin mihin varautua.

Hyvä kun mainitsit tuosta kasvivalosta. Me nimittäin ehdittiin jo ajatella sellasta. Sanoit, että kasvilamput ja uv-valot ei toimi lihiksille. Miksi? Luulin, että kasvivalot on nimenomaan suunniteltu kasveille.

Täytynee jo tässä vaiheessa kiittää kauniisti kärsivällisyydestäsi kun olen jaksanu vastailla. Toivottavasti jaksat jatkossakin, koska kysyttävää tulee lisää aivan epäilemättä.
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 24 Elo 2012, 13:22

Kaikkiin sun kysymyksiin on vastattu jo aikaisemmin tuossa Dionaea-palstalla, ja tässä "Aloittelijan kysymyksiä kärpäsloukusta" -viestiketjussa.
viewtopic.php?f=4&t=189
Luettavaa on kuitenkin niin paljon, että oikeaa tietoa voi olla vaikea löytää nopeasti, joten voin mä yrittää vastata:
najadi kirjoitti:Tuli mieleen niistä hehkulampuista, kun sanoit että ne polttavat kasvin. Entä jos sellaisen laittaisi kauemmaksi kasvista? Vaikka metrin päähän tai jotain? Hajoaako valo liikaa ja jääkö valon määrä silloin liian pieneksi?

Hehkulamput ja halogeenit eivät käy. Lähellä ne polttavat kasvin, ja kauempana valoteho ei riitä.

najadi kirjoitti:Puhuit neljästätoista tunnista kesällä ja kahdestatoista talvella. Millainen aika olisi sopiva tähän aikaan vuodesta? 12?

Kyllä se nyt voi olla vielä 14-13 tuntia. Mitä pitemmälle talvea kohti mennään, sitä lyhyemmäksi aikaa voi säätää. Ennen talvilevolle käymistä se voisi olla 10 tunnin kieppeillä. Talvilevolla lisävaloa ei tarvita.

najadi kirjoitti:Kun kasvi on nyt niin huonossa kunnossa, miten sen talvehtimisen käy?

En tiedä. Nyt on kyllä ihan liian aikaista talvilevolle. Toisaalta talvilevolle yrittävää kasvia ei saisi pakottaa jatkamaan kasvuaan... Joko sun loukku on kuolemassa, tai sitten se on päätellyt pohjoisikkunan pimeydestä että nyt on aika ruveta talvehtimaan.

Vaihtoehtoja on kaksi
1) Jos oletetaan että se on vain kuolemassa, niin kannattaisi yrittää saada kasvi piristymään, ja aloitella talvilepo vasta marras- tai joulukuussa.
2) Jos oletetaan että se on aloittanut talvilevon, niin tyrkkää kasvi ruukkuineen päivineen minigrip-pussissa jääkaappiin, ja lopeta talvilepo joulukuussa. (Sitten sitä lisävaloa taas tarvitaan)
Itse voisin yrittää vaihtoehto ykköstä.

najadi kirjoitti:Moni on sanonut myös, että kasvi pitäisi totuttaa lepotilansa olosuhteisiin, eli lämpötilan ja valon määrän vähenemiseen, mutta miten se käytännössä tapahtuu?

Lisävalon päälläoloaikaa lyhennetään syksyn edetessä.
Tai jos loukkua pitää kesällä ulkona, se alkaa talvehtimaan itsestään säiden kylmetessä. Ja ennen pakkasia sen voi sitten tuoda jääkaappiin.
najadi kirjoitti:Hyvä kun mainitsit tuosta kasvivalosta. Me nimittäin ehdittiin jo ajatella sellasta. Sanoit, että kasvilamput ja uv-valot ei toimi lihiksille. Miksi? Luulin, että kasvivalot on nimenomaan suunniteltu kasveille.

Kasvivalot ovat kalliita, eivätkä ne mun kokemuksen mukaan riitä lihiksille. Ymmärtääkseni myös muilla on ollut huonohkoja kokemuksia erilaisista UV "Grow lights"eista.
Ammattilaiset käyttävät tavallisia loisteputkia, monimetallilamppuja ja ainakin chililharrastajat myös suurpaine-natrium -lamppuja. Tavalliset loisteputket ovat halvimpia ja toimivia.
najadi kirjoitti:Täytynee jo tässä vaiheessa kiittää kauniisti kärsivällisyydestäsi kun olen jaksanu vastailla. Toivottavasti jaksat jatkossakin, koska kysyttävää tulee lisää aivan epäilemättä.

Sun kannattaa lueskella noita vanhoja keskusteluja, jos on joutoaikaa. Niistä löytyy ideoita ja ihan oikeeta tietoakin. Mutta ihan kaikkea ei kannata uskoa mitä lukee ;) . Nää munkin vastaukset ovat oikeastaan vaan mun mielipiteitä :mrgreen: .
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: kuoleva kärpäsloukku?

ViestiKirjoittaja najadi » 24 Elo 2012, 13:46

Olen tuossa lueskellutkin vanhoja keskusteluja ja paljon olen niistä oppinutkin, mutta on aika hidasta hommaa selata sivuja ja etsiä keskusteluja joissa puhutaan itselle tarpeellisista asioista. Kärsivällisyys ei ole koskaan kuulunu mun vahvuuksiini. :/

Ja toisaalta, ummikkona on vaikee sanoo mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei. Saattaa olla että vain kuvittelen, mutta tuntuu turvallisemmalta kun kysyy joltakulta suoraan.

Joten sitä suurempi kiitos sinulle avustasi!!! Antamillasi tiedoilla luulisin pärjääväni melkoisen pitkälle!
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat


Paluu Yleistä lihansyöjäkasveista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron