Uudet kasvit

Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja h3nkka » 26 Heinä 2013, 12:44

Tilasin viime viikonloppuna bestacrnivorousplants.netistä muutamia kasveja kun vanha lihansyöjäkasviharrastus alkoi taas kiinnostamaan. Viimeksi olen näitä rehuja kasvatellut joskus 7 vuotta sitten, vaikka pari neppiä eleli ikkunaludalla vielä viime kevääseen asti. Tilatut lajit olivat
Drosera binata var. dichotoma f. extrema (mikä lie nimihirviö)
Drosera filiformis
Sarracenia minor
Dionaea muscipula


Kasvit tulivat perille jo kolmessa päivässä, ja eilen istutin niitä kasvualustaan jonka olin sekoitellut turpeesta, hiekasta, perliitistä ja rahkasammalesta. Yhteen ruukkun laitoin myös mukaan vermikuliittia ihan kokeeksi. Noin puolet rehuista sijoitin isoon ruukkun, joka on pihalla auringonpaisteessa ja loput pienempiin ruukkuihin, jotka laitoin kasvilampun valaisemaan minikasvihuoneeseen.

Ongelmaksi on nyt muodostunut se, että vaikka kasvit saavat paljon kosteutta ja valoa, ne silti näyttävät melko apeilta kärpäsloukkua lukuunottamatta. Kihokit ovat nuutahtaneita eivätkä tuota limapisaroita, ja sarralla ei yksikään tötterö pysy omin avuin pystyssä. Saattaahan tämä johtua myös kasvien kokemasta matkastressistä, mutta voiko olla vielä jotakain hoitoon liittyvää, mitä en ole huomioinut? Minikasvihuoneen kosteus on 70-80% paikkeilla ja lämpötila on keskimäärin 27 C. Kasveilla on tuuman verran (järvi)vettä aluslautasillaan.

Bonuskasvina sain myös S. purpurea ssp. purpurean, jonka istutin yhden D. filiformis-taimen kanssa läheiselle suolle. Keväällä saa nähdä, että selvisivätkö lajit Suomen hyytävästä talvesta :) Periaatteessa noiden pitäisi pysyä hengissä, koska luonnollisessa elinympäristössään ne joutuvat myös kokemaan viiden kuukauden talven.
Avatar
h3nkka
 
Viestit: 15
Liittynyt: 18 Heinä 2013, 14:05

Re: Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja najadi » 26 Heinä 2013, 17:39

Toivottavasti se järvivesi ei ole kovin ravinteikasta, liika ravinenpitoisuus voi tappaa lihikset. Älä myöskään kastele kihokkeja liikaa. Vaikka ne ovatkin suokasveja, ne mätänevät helposti jos niiden juuret ovat jatkuvasti liian märässä. Jos on korkea ruukku, sitten voi pitää, mutta jos se on alle 10cm korkea, ei ehkä kannata ihan noin paljon pitää vettä lautasella.

Ja kerro ihmeessä miten se s. purpurea selvisi talvesta, minäkin olen suunnitellut istuttaa niitä ulos ympärivuotisesti.
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja snowwie » 26 Heinä 2013, 18:12

Ilmoita kuukauden päästä miltä kasvisi näyttävät, sillä on ihan turha voivotella matkasta stressaantuneita kasveja :geek:

Tämä muuten kuuluu kasvatuslistat sivulle koska keskityt tässä topicissa omiin kasveihisi.
Avatar
snowwie
Valvoja
 
Viestit: 2655
Liittynyt: 26 Touko 2009, 21:43
Paikkakunta: Lahessa

Re: Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja h3nkka » 26 Heinä 2013, 19:48

Olet snowwie ihan oikeassa. Ajattelin kuitenkin laittaa tämän tälle alueelle, koska tarvitsin hieman neuvoja ja listasin kasvit siksi että niiden erityispiirteet voisi huomioida. En halua että uudet kasvit kuolevat heti alkuunsa sen takia että olen missannut jotain olennaista niiden hoidossa.
Avatar
h3nkka
 
Viestit: 15
Liittynyt: 18 Heinä 2013, 14:05

Re: Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja ceadi » 26 Heinä 2013, 22:20

Käyppäs hakemassa ne kasvit pois sieltä suolta ensivuoden syksyyn mennessä. On Suomen lain vastaista laittaa muualta kotoisin olevia kasveja luontoon. Lisäksi kyllä ne selviytävät, ja helposti selviytyvätkin. Siksi juuri käyt hakemassa ne pois sieltä, koska jos ne alkavat leviämään ne saattavat syrjäyttää Suomen alkuperäisiä lajeja siltä suonpalstalta. Silloin voi kadota lajeille tärkeitä geneettisiä mutaatioita jne. En sano että se olisi kovin suuri mahdollisuus, mutta se mahdollisuus on kuitenkin olemassa, eikä siksi pidä minkään vierasperäisin lajin antaa levitä luontoon. Ja muista käydä suolla ensikeväällä sekä kesällä varmistamassa ettei kumpikaan kasveista ole alkanut kukkimaan, jos haluat ne siellä talven yli pitää. Mutta onnea uusien kasvien hoitoon :)

Ja najidille kyllä s. purp purpurea selviää talvesta, mulla on selvinnyt hienosti jo purpurea venosa sekä oreophila. Ensi/tänä vuonna paria poikkeusta lukuunottamatta luultavasti kaikki sarrani saavat olla talven ulkona.
viewtopic.php?f=16&t=552 Kasvatuslistani
Olen kasvattanut lihiksiä niin kauan kuin muistan.
Avatar
ceadi
 
Viestit: 753
Liittynyt: 06 Heinä 2009, 18:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Uudet kasvit

ViestiKirjoittaja najadi » 27 Heinä 2013, 05:57

OK. Kiitos, Ceadi! Muistelinkin että sulla olis talvehtinu tosi kylmässä, mutta en muistanu, olivatko ne kokonaan ulkona vai jossain kylmässä kellarissa tai ulkorakennuksessa vai missä. Mutta hyvä tietää. :D
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat


Paluu Yleistä lihansyöjäkasveista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron