Kasvien nimeämisen aakkoset

Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Sebulon » 19 Huhti 2010, 11:31

Hyvää päivää,

Eli, tällä kertaa minulla olisi vähän asiaa kasvien nimeämisestä. :) Tällä en tarkoita sitä, kun löydät luonnosta ennestään tuntemattoman lajin ja haluat antaa sille oman tieteellisen nimen. En, vaan nämä ohjeet on tarkoitettu esimerkiksi kasvatuslistaa, esseetä tai esitelmää kirjoittaville, jotka haluavat olla eksakteja ja antaa ammattimaisen kuvan itsestään, kirjoittamalla kasvien nimet tieteellisesti oikein.

1) Lajinimi
Kasvin lajinimi siis koostuu kahdesta latinankielisestä osasta. Ensimmäinen osa on kasvin sukunimi ja toinen osa on lajimääre. Esimerkki: Utricularia longifolia.
-Suku kirjoitetaan aina isolla, Utricularia.
-Suvun jälkeen tuleva lajimääre kirjoitetaan aina pienellä, longifolia.
-Molemmat osat kursivoidaan.
-Kasvin täydelliseen nimeen kuuluu myös auktori, eli kasvin kuvanneen ja nimenneen henkilön nimi. Nimi lyhennetään usein, esimerkki: Picea abies (L.), jossa L on kasvin nimenneen henkilön sukunimen ensimmäinen kirjain, Carl von Linné. Auktori osaa kuitenkin harvoin käytetään, ellei kyseessä sitten ole jokin virallinen asia.

2) Muodot
Kasveista on olemassa monia erilaisia muotoja, eli saman lajin yksilöt voivat näyttää hieman erilaisilta muihin lajin yksilöihin verrattuna ulkoisesti tai ominaisuuksiltaan. Esimerkki: Utricularia longifolia var. forgetiana. Muotoja merkitään usealla eri tavalla, mutta yleisimmät ovat:
-Utricularia longifolia var. forgetiana
-Utricularia longifolia f. forgetiana
Var. on siis lyhenne latinankielisestä sanasta varietes ja f. on lyhenne myös latinankielisestä sanasta forma. Molemmat tarkoittavat kasvin nimessä muotoa. Lajimääreen jälkeen tuleva lyhenne ei ole osa nimeä, eikä sitä siis kursivoida. Muodon nimi kuitenkin kursivoidaa, forgetiana.
-Muodot ovat kutsumanimiä, eivätkä siis mitään virallisia rekisteröityjä nimityksiä. Usein erikoiset muodot kuitenkin rekisteröidään lajikkeiksi, katso kohta 4.

3) Alalajit
Monista kasveista on olemassa alalajeja. Alalaji on samankaltainen määre kuin muoto, sillä alalajissakin kyse on saman lajin sisäisestä muuntelusta. Alalaji kuitenkin eroaa muodosta monin tavoin. Saman lajin sisäiset alalajit harvoin lisääntyvät keskenään, vaikka ne ovatkin siihen biologisesti kykeneväisiä. Usein este on maantieteellinen tai rakenteellinen. Niiden lisääntyminen saattaa myös olla heikentynyttä, eikä välttämättä tuota terveitä jälkeläisiä. Alalajit ovat siis kehittymässä omiksi lajeikseen, mutta kehitys on vielä kesken. Kasvitieteen alalaji on samantapainen jaottelutapa eläinmaailman rodulle, vaikka eläinmaailmassakin on toki alalajeja. Rotu on kuitenkin varsin epäselvä käsite (päällekkäisyys alalajin kanssa), ja sen käyttöä vältetään virallisissa asiateksteissä. Jos et tajunnut yhtään mitään, niin hyvänä vertauskuvana ja esimerkkinä voidaan käyttää koirarotuja: kaikki koirarodut voivat teoriassa lisääntyä keskenään. Usein rodut ovat kuitenkin rakenteellisesti niin erilaisia, etteivät ne lisäänny. Esimerkiksi koiras chihuahua ei kykene lisääntymään naaras kultaisennoutajan kanssa, koska chihuahua on niin pieni eikä ylety parittelemaan kultaisennoutajan kanssa.
-Alalaji merkitään lyhenteellä subsp. tai ssp. Alalajin määre tulee lajimääreen jälkeen.
-Esimerkki: Pinguicula grandiflora ssp. rosea. Alalajin lyhennettä ei kursivoida, mutta alalajin määre kursivoidaan.
-Ssp. lyhenteen jälkeinen alalajin määre kirjoitetaan pienellä, vaikka välissä onkin piste.

4) Lajikkeet
Kasviyksilöitä voidaan myös rekisteröidä omiksi muodoikseen, eli lajikkeiksi. Jos kasviyksilö poikkeaa runsaasti muista saman lajin yksilöistä ominaisuuksiltaan tai ulkomuodoltaan, voidaan se halutessa rekisteröidä omaksi lajikkeeksi. Lajikkeet ovat usein ihmisen toimesta jalostettuja. Esimerkki: Pinguicula laueana 'Crimson Flower'.
-Lajimääreen jälkeen tuleva lajike osa laitetaan puoliheittomerkkien sisään, 'Crimson Flower', tai sen eteen kirjoitetaan lyhenne cv. jolloin puoliheittomerkkejä ei tule.
-Puoliheittomerkkien sisällä olevaa lajikenimeä ei kursivoida.
-Lajikenimen molemmat osat kirjoitetaan isolla, 'Crimson Flower'.
-Pinguicula laueana 'Crimson Flower'.
-Pinguicula laueana cv. Crimson Flower.
-Lajikenimi ei saa olla latinaa.
Cv. on siis lyhenne englanninkielisestä sanasta cultivar, lajike.
-Huom! Mekrintä cv. on taksonomisesti korrektimpi kuin puolilainausmerkit, joten sen käyttö on suositeltavaa.

5) Risteymät
Kasvit risteytyvät usein keskenään, luonnollisesti tai ihmisen toimesta. Risteymiä merkitään laittamalla kertomerkki risteymässä olevien lajien nimien väliin. Esimerkki: Utricularia longifolia × Utricularia calycifida. Suvun sisäisissä risteymissä risteymä voidaan lyhentää jälkimmäinen laji Utricularia longifolia × calycifida tai U.calycifida. X-kirjainta ei risteymissä tulisi käyttää, vaan kertomerkkiä. Jos on kuitenkin pakko käyttää x-kirjainta, käytä pientä x-kirjainta. Kursivoinnista ei ole sääntöjä, koska x-kirjainta ei saisi käyttää. Parempi varmaan jos et kursivoi, kuten muitakaan lyhenteitä.
-Risteymien nimessä siemenet tuottanut kasvi merkitään aina ensin. Esimerkiksi risteymässä Nepenthes rafflesiana × ampullaria N.rafflesiana tuotti siemenet eli on risteymän äiti.
-Joitakin risteymiä on alunperin luultu omiksi lajeikseen ja niille on siten annettu oma nimi. Esimerkiksi Sarracenia catesbei. Myöhemmin lajin huomattiin olevan risteymä Sarracenia flava × purpurea ja sen nimestä alettiin käyttää muotoa Sarracenia × catesbei. Tällaisia muotoja näkee vielä suhteellisen usein.
-Pitkissä risteymissä käytetään monia sulkeita () [] {}. Ensimmäinen risteymä: Sarracenia flava × purpurea. Kun tämä risteytetään, käytetään ensimmäisiä sulkeita: Sarracenia (flava × purpurea) × leucophylla. Toiset sulkeet: Sarracenia [(flava × purpurea) × leucophylla] × rubra. Kolmannet sulkeet: Sarracenia {[(flava × purpurea) × leucophylla] × rubra} × alata.
-Kun risteytetään kaksi risteymää, Sarracenia (flava × purpurea) × (alata × leucophylla) voidaan käyttää yksinkertaisia sulkeita molemmissa.
-Kertomerkin saat kirjoitettua painamalla Alt0215. Eli ensin Alt pohjaan, sitten naputtelet kaikki numerot peräkkäin numpadia käyttäen (Näppäimistön oikeassa reunassa olevat numerot!). Tämän jälkeen vapautat Alt-näppäimen, ja kertomerkki ilmestyy.

6) Nimen kokoaminen
Erittäin pitkissä nimissä voi olla kyse monen eri alalajin risteymistä, joista on saatettu vielä rekisteröidä omia lajikkeitaan. Määreet asetetaan nimeen tässä järjestyksessä:
-Nimi alkaa aina sukunimellä, Pinguicula.
-Sukunimen jälkeen lajimääre: grandiflora.
-Lajimääreen jälkeen tulee alalaji, Pinguicula grandiflora subsp. rosea.
-Sitten alalajin muoto Pinguicula grandiflora subsp. rosea f. antarctica. Huom, tällaista muotoa ei tietääkseni pitäisi ole olemassa! Ainoastaan esimerkki! Jos kasvi on jonkun muodon muoto, merkitään se muodot peräkkäin: Pinguicula grandiflora subsp. rosea var. antarctica f. arctica. Var. on ilmeisesti formaa suurempi luokittelu, eli var. tulee ennen f.
-Jos kyseisestä muodosta halutaan rekisteröidä lajike, muotonimi korvataan lajikenimellä: Pinguicula grandiflora subsp. rosea cv. Northern Lights tai Pinguicula grandiflora subsp. rosea 'Northern Lights'.
-Jos edellä mainittu lajike risteytetään, niin sen nimi tulee ensin, koska se tuottaa tässä esimerkissä siemenet: Pinguicula grandiflora subsp. rosea cv. Northern Lights × Pinguicula grandiflora subsp. pallida f. arctica. Jälkimmäinen muoto on jälleen keksitty.
-Muuten nimet noudattavatkin aiempia sääntöjä.

Luettavaa:
Tieteellinen nimi
Alalaji
Rotu
Lajike
Risteymä

Toivottavasti tästä on apua kaikille aloitteleville taksonomeille!
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja idefix » 19 Huhti 2010, 14:21

Tähän vielä lisäisin vielä nuo lyhenteet taitavat tulla ennemmin latinasta kuin englannista: alalaji (ssp., subspecies), muunnos (var., varietes) ja muoto (f., forma). Ja ne myös tukevat tässä järjestyksessä, jos on kyseessä vaikka jonkin lajin alalajin muunnoksen muoto tai joku muu vastaava, esim.: Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii f. luteola tai Sarracenia purpurea subsp. purpurea f. heterophylla.

Täydellisessä nimessä on myös merkintä henkilöstä, joka on ensimmäisenä lajin kuvannut ja antanut sille tieteellisen nimen, esim.:
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii f. luteola L.
Nimen perässä oleva L.-lyhenne kertoo Carl von Linnén antaneen kyseiselle kasville nimen.
Tieto lisää tuskaa.
idefix
 
Viestit: 152
Liittynyt: 02 Syys 2008, 16:31
Paikkakunta: Manse city eli Tampere

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Sebulon » 19 Huhti 2010, 14:24

idefix kirjoitti:Tähän vielä lisäisin vielä nuo lyhenteet taitavat tulla ennemmin latinasta kuin englannista: alalaji (ssp., subspecies), muunnos (var., varietes) ja muoto (f., forma). Ja ne myös tukevat tässä järjestyksessä, jos on kyseessä vaikka jonkin lajin alalajin muunnoksen muoto tai joku muu vastaava, esim.: Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii f. luteola tai Sarracenia purpurea subsp. purpurea f. heterophylla.

Täydellisessä nimessä on myös merkintä henkilöstä, joka on ensimmäisenä lajin kuvannut ja antanut sille tieteellisen nimen, esim.:
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii f. luteola L.
Nimen perässä oleva L.-lyhenne kertoo Carl von Linnén antaneen kyseiselle kasville nimen.
Kiitos paljon, lisään tuonne ekaan viestiin jossakin välissä. :)

Kyllä subspecies on ainakin englantia. Muunnoksesta ja muodosta en tiedä, kummasta se on lyhenne. :?:

Tuosta nimen järjestämisestä meinasinkin kirjoittaa, mutta taisi unohtua.
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja idefix » 19 Huhti 2010, 14:29

Laji (siis sanana) on lainattu suoraan latinasta englannin kieleen ja eiköhän sama juttu ole ton alalajin kohdalla.
Tieto lisää tuskaa.
idefix
 
Viestit: 152
Liittynyt: 02 Syys 2008, 16:31
Paikkakunta: Manse city eli Tampere

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Jigsaw » 19 Huhti 2010, 15:27

Aika kiinnostava aihe. Luin koko tekstin ja oli kiinnostavaa tietoa kasvin nimeämisistä. Tuollaisia asioita ei itse oikeastaa tule ajateltua kun kasvin latinankielisiä nimiä kirjoittelee. Hyvin kirjoitettu! :D
Lihislista
"Aina oppii jotain uutta."
Avatar
Jigsaw
 
Viestit: 1179
Liittynyt: 22 Elo 2009, 16:21
Paikkakunta: Alavus

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja snowwie » 19 Huhti 2010, 16:56

Hyvä teksti kokonaisuudessaan :) Kyllähän tollainen tieto auttaa kun surffailee kaikkien ''drosera paleacea ssp. paleacea, drosera villosa 'Serra de Ibitipoca, Minas Gerais,BRA'' seassa : D
Mun mielestä voisi myös mainita jos risteyttää niin miten lajien nimet tulee asetella. Esimerkiksi Nepenthes ampullaria x rafflesia, kumpi on uros- ja naaraskasvi. Ite en muista kummin päin meni mutta olkoon. Tehäänkö tätä muiden kuin neppien kanssa?
Avatar
snowwie
Valvoja
 
Viestit: 2655
Liittynyt: 26 Touko 2009, 21:43
Paikkakunta: Lahessa

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Hohhoi » 19 Huhti 2010, 17:01

Oon miettinytkin näitä kasvien nimeämisiä, joten kiitos Sebulonille hyvästä tietopaketista! :D
Hohhoi
 
Viestit: 722
Liittynyt: 27 Helmi 2009, 22:08
Paikkakunta: Nastola

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja idefix » 19 Huhti 2010, 18:20

snowwie kirjoitti:Mun mielestä voisi myös mainita jos risteyttää niin miten lajien nimet tulee asetella. Esimerkiksi Nepenthes ampullaria x rafflesia, kumpi on uros- ja naaraskasvi. Ite en muista kummin päin meni mutta olkoon.

Naaras-puolisen kasvin nimi tulee aina ensin, tässä tapauksessa ampullaria on naaraskasvi.

snowwie kirjoitti:Tehäänkö tätä muiden kuin neppien kanssa?

Nimeämistä vai risteyttämistä?

snowwie kirjoitti:Hyvä teksti kokonaisuudessaan :)
Yhdyn Snowwien kommentiin ;) Hyvää työtä Sebulon!
Tieto lisää tuskaa.
idefix
 
Viestit: 152
Liittynyt: 02 Syys 2008, 16:31
Paikkakunta: Manse city eli Tampere

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja ceadi » 19 Huhti 2010, 19:01

Todella mielenkiintoista tekstiä! :)
viewtopic.php?f=16&t=552 Kasvatuslistani
Olen kasvattanut lihiksiä niin kauan kuin muistan.
Avatar
ceadi
 
Viestit: 753
Liittynyt: 06 Heinä 2009, 18:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Justus » 20 Huhti 2010, 10:11

Hyvä tietopaketti Sebulonilta, ja selkästi ymmärrettävä. Yhden pienen korjauksen tekisin kuitenkin tähän kohtaan:

Sebulon kirjoitti:Kasvitieteen alalaji on eläinmaailmassa synonyymi rodulle. Jos et tajunnut yhtään mitään, niin hyvänä vertauskuvana ja esimerkkinä voidaan käyttää koirarotuja: kaikki koirarodut voivat teoriassa lisääntyä keskenään. Usein rodut ovat kuitenkin rakenteellisesti niin erilaisia, etteivät ne lisäänny.


Kasvitieteen alalaji ja eläinmaailman rotu (esim. koirarodut) eivät ole taksonomisesti aivan sama asia. Siis myös eläinmaailmassa on käsite alalaji. Esimerkkinä vaikkapa varis, josta meillä Suomessa tavattava harmaa-musta 'versio' kuuluu alalajiin Corvus corone cornix, eli se on päälajin Corvus corone corone alalaji. Tuo päälaji tunnetaan Suomessa nimellä nokivaris ja se on kokomusta. Tässä vielä Wikipedian artikkeli variksesta, ja ko. asia selviää jo ensimmäisistä riveistä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Varis. Eläinmaailmassa ei kuitenkaan taideta käyttää tuota ssp. -lyhennettä, ei sitä ainakaan eläinkirjallisuudessa näy, siinä ero kasvitieteeseen.

Koirarodut eivät ole siis alalajeja, mutta erilaiset ulkomuodot ja ruumiinrakenteet kylläkin haittaavat lisääntymistä, niin kuin Sebulonkin totesi. Se johtuu ihmisen jalostuksesta, eli periaatteessa koirarodut ovat pikemminkin synonyymi kasvimaailman 'lajikkeille'. Itse asiassa koira itsessään kaikkine rotuineen on monien tutkijoiden mukaan suden alalaji, eli Canis lupus familiaris, suden ollessa 'päälaji' Canis lupus lupus.
Justus
 
Viestit: 361
Liittynyt: 30 Maalis 2009, 23:31

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Sebulon » 20 Huhti 2010, 10:58

Justus kirjoitti:Hyvä tietopaketti Sebulonilta, ja selkästi ymmärrettävä. Yhden pienen korjauksen tekisin kuitenkin tähän kohtaan:

Sebulon kirjoitti:Kasvitieteen alalaji on eläinmaailmassa synonyymi rodulle. Jos et tajunnut yhtään mitään, niin hyvänä vertauskuvana ja esimerkkinä voidaan käyttää koirarotuja: kaikki koirarodut voivat teoriassa lisääntyä keskenään. Usein rodut ovat kuitenkin rakenteellisesti niin erilaisia, etteivät ne lisäänny.


Kasvitieteen alalaji ja eläinmaailman rotu (esim. koirarodut) eivät ole taksonomisesti aivan sama asia. Siis myös eläinmaailmassa on käsite alalaji. Esimerkkinä vaikkapa varis, josta meillä Suomessa tavattava harmaa-musta 'versio' kuuluu alalajiin Corvus corone cornix, eli se on päälajin Corvus corone corone alalaji. Tuo päälaji tunnetaan Suomessa nimellä nokivaris ja se on kokomusta. Tässä vielä Wikipedian artikkeli variksesta, ja ko. asia selviää jo ensimmäisistä riveistä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Varis. Eläinmaailmassa ei kuitenkaan taideta käyttää tuota ssp. -lyhennettä, ei sitä ainakaan eläinkirjallisuudessa näy, siinä ero kasvitieteeseen.

Koirarodut eivät ole siis alalajeja, mutta erilaiset ulkomuodot ja ruumiinrakenteet kylläkin haittaavat lisääntymistä, niin kuin Sebulonkin totesi. Se johtuu ihmisen jalostuksesta, eli periaatteessa koirarodut ovat pikemminkin synonyymi kasvimaailman 'lajikkeille'. Itse asiassa koira itsessään kaikkine rotuineen on monien tutkijoiden mukaan suden alalaji, eli Canis lupus familiaris, suden ollessa 'päälaji' Canis lupus lupus.
Loistavaa, kiitos tiedosta. :) Korjaan asia virheet ekaan viestiin. Tänks! :)
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Sebulon » 20 Huhti 2010, 11:13

Muokkasin tekstiin ehdottamanne muutokset:

-Asiaa auktorista.
-Var. on lyhenne latinankielisestä sanasta varietes ja f. on lyhenne latinakielisestä sanasta forma.
-Eläinmaailman rotu ei ole synonyymi kasvimaailman alalajille.
-Risteymien nimessä siemenet tuottanut kasvi, eli äiti, merkitään aina ensimmäisenä.
-Asiaa alunperin lajeiksi luulluista risteymistä ja niiden nimeämisestä.
-Monkinkertaiset risteymät, eli hybridien risteytys.

Kirjoitan vielä tuosta nimen kokoamisesta lyhyen kappaleen loppuun. Ettei sitten pitkissä nimissä mene mikään väärään paikkaan. :)

Laittakaa viestiä jos löytyy muita selviä virheitä!
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja SAUNAHULLU » 03 Touko 2010, 18:30

Erittäin hyvä ja hyödyllinen ohje sitä tarvitseville :) Sitten kun tarvii jotain nimeämis ohjeita virallisemmin, niin tänne vaan! Kiitti Sebu!

Muttaaa sivuseikkana:
En saa tuota kertomerkkiä ilmestymään... Alt nappi pohjassa 0 pohjassa 2 pohjas 1 pohjas 5 pohjassa. Kun vapauttaa Alt:in, niin tulee vaan 55555555 :evil: Mikä neuvoksi?
Kasvatuslistani
Kuvia mm. lihiksistäni
Tee niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän.
Kysyvä ei tieltä eksy.
Osaava ei ojaan kaadu.
En ymmärrä semmoisia asioita kuin kateus ja häpeä.
Mitä vaan voi tehdä, jos on TARPEEKSI HYVÄT perustelut.
Avatar
SAUNAHULLU
 
Viestit: 228
Liittynyt: 16 Marras 2008, 13:06
Paikkakunta: ERÄJÄRVI / Lepaa

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja neville160 » 03 Touko 2010, 18:44

Niitä numeroitahan ei pitänyt pitää pohjassa? :? Ensin paina näppäintä alt, ja pidä sitä pohjassa. Kun se on pohjassa, niin näpyttele vain normaalista 0, 2, 1 ja 5. Aina kun olet näppäillyt yhden numeron, niin vapauta se heti.
Avatar
neville160
 
Viestit: 222
Liittynyt: 18 Touko 2009, 16:09
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvien nimeämisen aakkoset

ViestiKirjoittaja Sebulon » 03 Touko 2010, 19:17

neville160 kirjoitti:Niitä numeroitahan ei pitänyt pitää pohjassa? :? Ensin paina näppäintä alt, ja pidä sitä pohjassa. Kun se on pohjassa, niin näpyttele vain normaalista 0, 2, 1 ja 5. Aina kun olet näppäillyt yhden numeron, niin vapauta se heti.
Joo, juuri näin. HUOM! Käytä näppäimistön oikealla reunalla sijaitsevia numeroita, eli NUMPADIA. Vain alt pidetään pohjassa, eli ensin alt pohjaan ja sitten painat ihan normaalisti 0, 2, 1 ja 5. Eli vapautat painikkeen numeroiden kohdalla aina ennen seuraavaa numeroa.
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki

Seuraava

Paluu Yleistä lihansyöjäkasveista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron