Nepenthes hamata

Nepenthes hamata

ViestiKirjoittaja homeitiö » 24 Kesä 2008, 22:26

Ajattelin jakaa hieman tähänastisia kokemuksiani hamatasta, joka on nuorena hieman hankalan kasvatettavan maineessa, jos vaikka joku haaveilee kyseisen kasvin hankinnasta.

Tilasin siis tuossa keväällä Nepenthes hamatan Wistubalta. Tilauksen toimitukseen meni ehkä reilu kuukausi. Kaikki sujui vaivattomasti ja kasvi saapui perille hyvässä kunnossa jne. Ilmeisesti kyseinen yksilö oli "kudoskasvatuksen" (kertokaa toki parempi termi tissue culturelle) tulos, halkaisijaltaan noin 5-6cm eli ei erityisen iso. Kasvissa oli useita (ehkä noin 5?) hyväkuntoista kannua.

Hankalin osuus hamatan hankinnassa on sen totuttaminen muuttuneisiin olosuhteisiin. Varsinkin nuorena ne ovat ymmärtääkseni hyvin herkkiä olosuhdemuutoksille. Mm. hamatan lehdet ovat hyvin ohuet, joten se tarvii jatkuvaa korkeaa kosteutta.
Osasin siis odottaa, että se ei tule kukoistamaan välittömästi, päinvastoin. Varsinkin kun hankkimaani yksilöä oli karaistu ilmeisesti hyvin vähän tuubin ulkopuolella eli ei-steriilissä ympäristössä.

Aluksi siis istutin kasvin kasvualustaan ja laitoin sen minikasvihuoneeseen muiden highlandien kanssa, missä pitäisi olla suhteellisen korkea kosteusprosentti. En jaksanut alkaa värkkäämään minkään pussitussysteemien kanssa. Kuten odottaa saattoi, ensin hamata sulki kannujensa läpät (osasin odottaa) ja muutamassa päivässä ne mustuivat. Pidin kasvia edelleenkin samoissa olosuhteissa, niiden muuttaminen olisi luultavasti vain pahentanut tilannetta. Aluksi en myöskään pitänyt minikasvihuonetta öitä ulkona vaan laitoin sinne yöksi kylmäkallet, jotta lämpötilan lasku ei olisi heti alussa liian suuri. Hamata ei kyllä välttämättä nuorena edes tarvi suurta lämpötilan laskua öisin.

Eli uuteen kotiin muuton seurauksena oli siis suomeksi sanottuna shokki. Noin kuukauden kannujen kuolettamisen jälkeen hamata pysyi suurinpiirtein samassa tilassa, mutta ei mennyt huonompaankaan päin. Pyrin myös välttämään liian korkeita päivälämpötiloja. Kuukauden totutuksen jälkeen aloin siirtää highlandit yöksi parvekkeelle. Tästäkään hamata ei näyttänyt ottavan nokkiinsa.

Nyt odottelu on alkanut tuottaa tulosta. Uutta kasvua alkaa näkyä. Kannuja saa varmasti vielä odotella pitkän tovin, mutta olen toiveikas. Yhä on kuitenkin toki mahdollista, että koko kasvi kuukahtaa. Hamata ei silti ole mikään mahdoton kasvatettava, jos se on pysynyt minulla hengissä tähän asti. (Odotin että se kuolee ensimmäisen kuukauden sisällä... :shock: )
Kokeilemalla se selviää.
homeitiö
 
Viestit: 145
Liittynyt: 18 Marras 2007, 00:33
Paikkakunta: Hukassa

Re: Nepenthes hamata

ViestiKirjoittaja Sebulon » 25 Kesä 2008, 12:24

homeitiö kirjoitti:Ilmeisesti kyseinen yksilö oli "kudoskasvatuksen" (kertokaa toki parempi termi tissue culturelle)
Solukkoviljely.

Muistan kans kun tilasin N.sibuyanensiksen, oli se yllätys kun postiin menin ja vastassa oli Aku-Ankka pokkarin kokoinen laatikko! :shock: No, kotona kun sen avasin, niin kaikki kasvit tosiaan oli aika pieniä, mutta varsinkin N.sibuyanensis yllätti. Siis niin pieniä, kasveissani (Siis, tilasin yhden, mutta sain 2 ;) ) ei ollut edes yhtään kannua. Sain aloittaa puhtaalta pöydältä. Nykyään nuo veijarini voivat oikein hyvin. Meni noin 3 kuukautta, että ne tottuivat kunnolla, mutta nykyään joka lehden kärjessä on pieni kannu. Ovat sen verran nuoria ettei isoja kannuja vielä edes kuulu näkyä. :roll:

Yrietään vain odottaa, vielä jokupäivä meidän kasvit on isoja ja komeita. :D
Kasvatuslistani: Sebulonin sademetsä
Blogini: Garden of Sirens
Avatar
Sebulon
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 10 Tammi 2008, 14:54
Paikkakunta: Ilmajoki


Paluu Nepenthes-kannukasvit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron