apua nepin hoidossa

apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja mompo » 01 Helmi 2009, 01:59

hei. olisi ongelma ku sain nepin joulu lahjaksi ja nyt se on jo jonkun aikaa alkanu voimaan huonosti. lehdet tummuu ja kuihtuu samoin se keskellä oleva tikku. jos joku voisi neuvoa miten saisin kasvin elpymään niin olisi kiva. aluksi neppi oli olohuoneessa ikkunan alla mutta se tuntu liian vetoiselta paikalta niin siirsin sen pesuhuoneeseen. siellä ei ole saunaa ja valoja pidetään ympäri vuorokauden. eli lämmintä ja valoisaa. pari kertaa päivässä kastelen sitä sumute pullolla ja vettä lisään ainakun vanha loppuu. "mulltana" on jotain kaarnan tapasta juttua :P otin pari kuvaa siitä jos se auttaisi analysoinnissa :P

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Mikäli kuvat eivät näy, niin tässä osoite jossa ovat kaikki:
http://www.geocities.com/kanikumpu//neppis.html
mompo
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Helmi 2009, 00:58

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja Liutti » 01 Helmi 2009, 11:19

Siis onko tollasta kaarnamaista ainesta vaan tossa päällä, vai onko se kokonaan? Jos vain päällä pieni kerros, niin en uskoisi haittaavan, mutta todellakin haittaa jos sitä on pitempi kerros. Oletko siis vaihtanut purkin ostopurkista ? Jos kyllä, mitä laitoit "mullaksi" ? Liian pieni kosteus tai vesi voi myös aiheuttaa kuihtumisen, valon määrä samoin: Jos kasvi on lattialla/pöydällä ja katossa palaa valot, uskoisin sen tulevan liian kaukaa. Mutta en kyllä tiedä voiko valon määrä saada kasvia ihan tuollaiseen kuntoon...
+ Lihisporukka
Avatarissa Drosera adelae
Avatar
Liutti
 
Viestit: 1597
Liittynyt: 10 Touko 2008, 22:11
Paikkakunta: Vantaa

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 01 Helmi 2009, 11:31

Kyllä tuo aika kuolleelta näyttää :cry:
Se keskellä oleva tikku olisi ollut uusi lehti, jos se ei olisi kuollut. Ihmettelen kyllä kovasti jos tuo enää millään toipuu.

Onko tuo multa ihan pelkästään kaarnaa? Jos on, niin se on varmaan suurin syy nepin kuolemiseen. Kaarnaa voi käyttää yhtenä osana nepin multaseosta, mutta ei se pelkässä karnassa pärjää. Kaarna ei pidätä kosteutta juuri ollenkaan, vaan lisää vain ilmavuutta. Juuret ovat varmaan kuivuneet...

Nepin "multaseoksena" on ihan kelvollinen 1:1 orkideamulta ja lannoittamaton turve. Ainoa mitä tuolle voisi yrittää, olisi kaarnan vaihtaminen turpeeseen. Mutta sekin pitäisi tehdä varovasti, siltä varalta että siellä juuristossa olisi vielä jotain hengissä. Tai ainakin turvetta voisi lisätä niin paljon, kuin saa varovasti lisättyä.

Myydäänkö jossain kaupassa neppejä tuollaisella multaseoksella, vai onko se itse istutettu?

Pesuhuone on varmastikin liian pimeä paikka. Jollei siellä ole jotain chilinkasvatuslamppuja asennettuna.

EDIT: korjattu tuo kasvualusta.
Viimeksi muokannut Nokkahiiri päivämäärä 02 Helmi 2009, 09:35, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja snore » 01 Helmi 2009, 11:47

Tarkennetaan hieman, että LANNOITTAMATONTA turvetta käytetään kasvualustana. Nuo "tavalliset" puutarhaan tarkotetut turpeet sisältää lannoitteita ja kalkkia, josta neppi ei todellakaan tykkää.
Avatar
snore
 
Viestit: 547
Liittynyt: 11 Joulu 2008, 17:44
Paikkakunta: Ikkala

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 01 Helmi 2009, 12:05

Nokkahiiri kirjoitti:Nepin "multaseoksena" on ihan kelvollinen 1:1 hiekka ja lannoittamaton turve.
snore kirjoitti:Tarkennetaan hieman, että LANNOITTAMATONTA turvetta käytetään kasvualustana. Nuo "tavalliset" puutarhaan tarkotetut turpeet sisältää lannoitteita ja kalkkia, josta neppi ei todellakaan tykkää.

Joo, niinhän mä tossa taisin jo sanoa.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja snore » 01 Helmi 2009, 18:49

Sori.. jotenki jäi toi kohta huomaamatta :mrgreen:
Avatar
snore
 
Viestit: 547
Liittynyt: 11 Joulu 2008, 17:44
Paikkakunta: Ikkala

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja mompo » 01 Helmi 2009, 19:08

joo äitiltä jolta sain lahjaksi nepin niin oli pistäny orkkidea lannotetta ruukun täyteen (siis eli se kaarna juttu onki orkidea lannotetta :P) laitoin sille nyt halogeeni lampun lisä valoksi.
yritin kastella neppiä päältä jos vaikka kastuisi juuret. huomenna yritän ettiä jostain turvetta.
mompo
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Helmi 2009, 00:58

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja homeitiö » 01 Helmi 2009, 19:11

Aika kuolleelta tuo näyttää. Voit tietysti koettaa elvyttää sitä "pussittamalla" sen. jos juuristo on yhä hengissä, saattaa se alkaa pukkaamaan uutta kasvua. Mutta aika epätodennäköisenä pitäisin sitä.

"Kaarna" kasvualustana on ilmeisesti orkideamultaa eli puuhaketta. Ideanahan siinä on se, että orkideoilla sitä uppokastellaan eli pidetään koko höskää veden alla noin tunti, jolloin puu imee vettä ja vapauttaa siitä sitten pidemmän ajan sitä juuristoon. Ihan poissuljettuna en pitäisi sitäkään, että neppi eläisi pelkällä orkideamullalla, jos ne saattaa saada vesiviljelyssäkin elämään, mutta yleensä orkideamultaan lisätään sitä lannoittamatonta turvetta varaamaan enemmän kosteutta. Tuo 1:1 hiekka ja lannoittamaton turve toimii ainakin droseroille, sarroille ym, mutta itse en kyllä ole sitä nepeille käyttämässä. Jos olisin, niin saisi olla melko isorakeista hiekkaa. Nepit tarvitsevat siis ennen kaikkea ilmavaa kasvualustaa, joka pitää kuitenkin paljon kosteutta.

Pussittaminen tapahtuu yksinkertaisesti niin, että laitat koko kasvin purkkeineen läpinäkyvään muovipussiin valoisalle ja lämpöisälle paikalle. Pussi pitää ilmankosteuden korkeana. Pussiin tulee tehdä myös hieman reikiä, jotta ilma vaihtuu ja näin ollen ei tule homeongelmaa. Itse olen käyttänyt myös pulloterraa, eli esimerkiksi Lidlin pullon voi leikata keskeltä ympäryssuuntaan kahtia, kasvi sinne ja vähän vettä pohjalle. Kokeile jompaa kumpaa noista. Ja ei tuon kokoinen uusi neppikään paljon maksa.
Kokeilemalla se selviää.
homeitiö
 
Viestit: 145
Liittynyt: 18 Marras 2007, 00:33
Paikkakunta: Hukassa

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja homeitiö » 01 Helmi 2009, 19:13

Se orkideamulta on varmaan laitettu jo kaupassa, älä nyt vain kesken talvea ala sitä vaihtamaan. Jos ei neppi ole jo kuollut, niin mullan/juuriston sorkkimiseen se viimeistään kuolee.

Ai niin, ja tuohon kuntoon se on varmaan joutunut juuri sen vedon takia, tai väärän kastelun.

Edit: Ehditkin jo kirjoittaa, että äitisi oli vaihtanut sen kasvualustan. :)
Kokeilemalla se selviää.
homeitiö
 
Viestit: 145
Liittynyt: 18 Marras 2007, 00:33
Paikkakunta: Hukassa

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja mompo » 01 Helmi 2009, 21:01

kiitoksia vinkeistä :) aion kokeilla tota pullo juttua nyt. luulen että neppi joutui tuohon kuntoo juuri vedon takia ku noi meijän kämpä ikkunat vuotaa aika pahasti siksi siirsinkin pesuhuoneeseen :P
mompo
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Helmi 2009, 00:58

Re: apua nepin hoidossa

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 02 Helmi 2009, 09:34

homeitiö kirjoitti:Tuo 1:1 hiekka ja lannoittamaton turve toimii ainakin droseroille, sarroille ym, mutta itse en kyllä ole sitä nepeille käyttämässä.

Hups, anteeksi kauheasti :oops: . Toi hiekka ja turve tuli varmaan jostain selkärangasta, enkä ajatellut taaskaan yhtään mitään.

Siis 1:1 orkideamulta ja lannoittamaton turve ois hyvä perussekoitus. Mä korjaan tään myös tuohon alkuperäiseen viestiin, ettei kukaan satunnainen lueskelija nappaa siitä väärää kasvualustan ohjetta.

Itselläni on kaksi neppiä, joista toinen on yhä kaupan turpeissa (näyttäis olevan kuivattua rahkasammalta ja jotain).
Toisella nepillä on 1:1:1:1 orkideamulta, lannoittamaton turve, perliitti ja vermikuliitti (elikkäs Peter D'amaton suosittelema perussekoitus).
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa


Paluu Nepenthes-kannukasvit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron