sarrat ulkokasvina?

sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 06 Marras 2012, 20:52

Moikka! Rohkenin aloittaa uuden ketjun kun en löytäny sopivaa tähän aiheeseen. Siirtäkää jos kuuluu johonkin muualle.

Eli: Muutama vuosi sitten meillä pääsi kastumaan pieni kasa turvetta, eikä se kuivu edes kuumana kesänä. Talvet ovat painaneet kasaa lyttyyn ja se on nyt noin puolen metrin korkuinen, ihan siis tavallista luonnonturvetta. Äiti keksi, että koska emme tuota kasaa voi enää mitenkään hyödyntää, voisimme istuttaa siihen vaikka sarroja; niitä kun ei sisällä voi talvea pitää kuitenkaan kun kerran sen talvilevon vaativat. Tällä hetkellä paikkaa varjostaa melko iso tuomi, mutta se on tarkoitus kaataa joka tapauksessa, ja sitten kasa olisi suorassa auringossa pitkälle iltapäivään, ja jäisi sen jälkeen puolivarjoon.

Eräästä ketjusta luin, että monet sarrat kestäisivät hyvin koviakin pakkasia, etenkin jos niiden päälle kasaantuisi lunta mikä suojaisi niitä. Ceadilla ainakin oli aika kiva lista niistä jotka olivat joutuneet kovempaan kylmyyteen ja selvinneet siitä hyvin. Joten se siis tuskin olisi ongelma.

Mutta: Kasa on maassa, ja pressu niiden alla tähän mennessä jo epäilemättä täynnä reikiä. Onko mahdollista, että maasta imeytyy turpeeseen ravinteita jotka olisivat haitaksi sarroille? Ja kärsiikö sarra jos sen kasvualusta lämpiää liikaa? Turve on kuitenkin tummaa ja se oikein imee lämpöä. Kastelu ei ole ongelma, mutta tuota juuriston lämpötilaa mietin, ja kasvualustan mahdollista ravinnepitoisuutta. Kasan päälle ei toistaiseksi ole kerääntynyt lehtiä tms, kun sen päällä on ollut pressu (unohtunut ottaa pois) eli ainakaan ylhäältä päin ei ole liikoja ravinteita siihen päässyt. Mietin myös miten käy, kun siihen ajan mittaan varmasti lehtiä putoilisi ja maatuisi. Toisaalta metsät saavat ravinteita maahan juuri maatuvista lehdistä, mutta toisaalta turvekin on maatumistuotetta ja silti ravinteetonta. Eli miten tuo lehtihumus vaikuttaisi sarroihin?

Eli nyt mahd. paljon mielipiteitä, kiitos! Voisiko tällainen ajatus onnistua?
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja ceadi » 06 Marras 2012, 21:28

Mulla tosiian oli ketju, etä sarrat suomen talvessa tai jotain sinnepäin, mutta nyt e ehdi kirjoitella, kerron mielipiteitäni sitten huomenna ;)
viewtopic.php?f=16&t=552 Kasvatuslistani
Olen kasvattanut lihiksiä niin kauan kuin muistan.
Avatar
ceadi
 
Viestit: 753
Liittynyt: 06 Heinä 2009, 18:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja snowwie » 07 Marras 2012, 20:56

Ajatteletko siis mahdollisesti talvettavasi vai ympärivuotisesti kasvattaa sarroja tossa paikassa?
Paikan pitäisi lillua ihan koko ajan vedessä jotta olisi sarroille mieluksi ja jos sitä turvetta ei pidä vaikka pressulla rajattuna maasta niin vesihän imeytyy maahan. Toiseksi sarra ei saa jäätyä alustallaan ( erityismainintana s.purpurea joka kestää pari astetta pakkasta) juuriaan myöten jotenka joutuisit aika paljon suojaamaan jotta yhtäkään pakkasastetta ei pääsisi palelluttamaan kasvia. Niin ja onko paikka valoisa? Tiedäthän kuinka paljon valoa nämä kasvit tarvitsevat? :)
Avatar
snowwie
Valvoja
 
Viestit: 2655
Liittynyt: 26 Touko 2009, 21:43
Paikkakunta: Lahessa

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 07 Marras 2012, 22:41

Ihan ympärivuotiseen istutukseen niitä olemme ajatelleet. Kastelun pystyisimme kyllä järjestämään joko pienellä ajastetulla vesipumpulla tai johtamalla lähteestä tulevan puron kulkemaan sitä kautta. Tuo kuiviketurve on siitä hyvää, että se pysyy valuvan märkänä pari kolmekin päivää. Tiedä sitten miten on kastelun laita talvella... Turha kaataa vettä jäätyneeseen maahan, mutta kuoleeko kasvi sitten kuivuuteen?

Tuota lämpötilaa pohdiskelen, kun Ceadi sanoi sarrojensa olleen kuukauden verran -10 - -20 asteen pakkasessa ja kasvit olivat selvinneet hyvin kun tyvi oli ollut peitettynä turpeella ja sammalilla. Jos ne tuollaisiakin pakkasia kestävät, niin lumi sataisi päälle kauan ennen kuin mittari laskee noin alas ja suojelisi niitä. Ja tötteröt voisi suojata havuilla tai jollain mitä mahdollisesti suosittelisitte.

No joo, en oikeastaan tiedä paljonko sarrat tarvitsevat valoa (lähtökohta on suunnilleen se, että tiedän miltä ne näyttävät), mutta oletan, että paljon. Paikka on tällä hetkellä varjossa noin puolet päivästä, mutta tarkoitus on joka tapauksessa kaataa muuan tuomi siitä suht läheltä, ja sen jälkeen paikka olisi suorassa auringossa aikasesta aamusta pitkälle iltapäivään, minkä jälkeen muuttuisi puolivarjoiseksi. Siis kesällä. Syksyisin tietysti vähemmän kun aurinko pysyy alempana, mutta luulisin, että valo kyllä riittäisi.

Pitäisi tosin ensin pitää ne ruukussa vuoden pari, että pääsee paremmin perille niiden sielunelämästä... Ruukussa ensin siihen suunnitellulle istutuspaikalle, ja talvettaa jossain sopivassa paikassa. Ja jos kasvi selviää, niin sitten sen voisi istuttaa pysyvästi ulos ja katsoa mitä tapahtuu.

Olen kyllä jonkun verran lueskellu teidän vanhoja ketjuja, mutta alan tosissani ottaa selvää niistä jos nyt näyttää siltä, että toi meidän kasviplaani vois onnistua. :P
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 08 Marras 2012, 10:18

Tässä vähän vinkkejä:
Elgeckon minisuon teko-ohjeet. Tuosta idea käy hyvin selville. Ja jos tuon astian upottaa maahan, niin siinä jo tulee vähän suojaa pakkaselta. Jos lunta tulee tarpeeksi, niin muuta suojausta ei ehkä tarvita. Lumen alla lämpö ei mene ei kovin paljon nollan alle.
http://www.youtube.com/watch?v=thpVAw-eZLU

Tässä vähän isompia toteutuksia:
http://www.carnivorousplantpatch.com/gr ... ation.html
http://www.carnivorousplants.org/howto/ ... virons.php
Jos minisuota ei upota maahan, niin sen voi siirtää talvehtimaan johonkin puolilämpimään varastoon. Tässä on aika nätti toteutus:
http://icps.proboards.com/index.cgi?boa ... hread=4211

Jos sulla on joku lähteestä tuleva puro, niin sen varrelle ois jännää kokeilla Darlingtonia californicaa. Se tarvitsee kylmää vettä juurillensa, mutta muuten on vaatimuksiltaan samanlainen kuin sarrat.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja ceadi » 08 Marras 2012, 14:22

Aika mielenkiintoisia sivuja olet löytänyt, Nokkahiiri!
Mutta siis mä en näe mitään ongelmaa tuon suoprojektin kanssa, kunhan vain se kosteus saadaan pidettyä mullassa sopivana, eli siis tietenkin märkänä :mrgreen:
Itse olen nyt ulkoiluttanut yhdean purpurean läpi viime talven, ja se selvisi siitä ilman mitään probleemia.
Ainoa ongelma, jonka huomasin oli että Suomen kasvukausi ei ole kovinkaan pitkä sarracenioiden mittarissa. Ulkoillut purpureani sai ensimmäisen kannunsa auki vasta kesäkuun lopussa.
Kuten jo olen kertonut, lämpötilan ei pitäisi olla sarroilla suuri ongelma, kunhan vain kasvin tyvi on peitetty jollain sopivalla materiaalilla. Ja Suomessa on yleensä runsaslumiset talvet, eli se ei välttämättä ole ongelma ensimmäisten yleensä vähälumisten kuukausien jälkeen.

Darlingtoniastakin vielä, että jos paikka löytyy niin sellainen kannataa ihmeessä hankkia. Kasvia kasvaa Californiassa sellaisillakin vuorilla, joista lumi ei sula kesäkuuhun mennessä.

Ja tosiaan missäpäin Suomea asut? Tieto auttaisi paljon, jos vaikka haluaisit tietää tarkemmin kasvatuksesta jne.
viewtopic.php?f=16&t=552 Kasvatuslistani
Olen kasvattanut lihiksiä niin kauan kuin muistan.
Avatar
ceadi
 
Viestit: 753
Liittynyt: 06 Heinä 2009, 18:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja Jigsaw » 08 Marras 2012, 16:18

Pientä off topiccia mutta miten Darlingtonia californica on sinulla pärjännyt. Pienenä haaveena on ollut vähän harrastuksen alusta lähtien kokeilla joskus kyseistä kasvia ja ajattelin jos viimenkin ensi vuonna tilaisi sen. :geek:
Lihislista
"Aina oppii jotain uutta."
Avatar
Jigsaw
 
Viestit: 1179
Liittynyt: 22 Elo 2009, 16:21
Paikkakunta: Alavus

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 08 Marras 2012, 18:05

Hienoja noi minisuot! Kiitos, Nokkahiiri! Täytyypä vähän tuumia josko väsäisinkin sellasen. Olimme oikeastaan ajatelleet mennä yli siitä missä aita on matalin, eli vain tökätä ne sarrat märkään turpeeseen ja sillä hyvä... Mutta alan tosissani innostua tästä, joten miksi en tekisi sitä kunnolla saman tien. Toi turvekasa on parisen metriä kanttiinsa ja puolisen metriä korkee, joten kaivamista riittää jos sen maahan upottaa, mutta toisaalta se kieltämättä suojais pakkaselta paremmin. :?

Mistä tulikin mieleeni, että pärjäiskö sarrat edes pelkässä turpeessa, vai vaatiiko ne ehdottomasti muitakin aineksia sekaan? Turve on kyllä aika höttöö kun se on vain ollu siinä omia aikojaan. Hiekkaa löytyy sekalaisella karkeudella, mutta vaatiiko sarrat muutakin alustaansa pärjätäkseen? Usein puhutaan rahkasammalesta mullan seassa, mutta käykö esim kerrossammal yhtä hyvin? Rahkasammalta ei juurikaan omasta takaa ole, mutta muita sammalia kyllä senkin edestä.

Se lähde josta vesi tulee, on sen verran kauempana, että vesi ehtii lämmetä ennen kuin kerkiää pihaan asti joten ne darlingtoniat ei ehkä pihasuossa pärjäis. Osaatko sanoo jotain numeroita lämpötilasta mitä ne juurilleen vaatii? Vesi siinä lähteessä on niin kylmää, että näpit jäätyvät muutamassa sekunnissa keskellä kesääkin eli ilmeisesti nousee aika syvältä maan alta. Voisin niitä rehuja istuttaa sinne lähelle. Maa on savimaata joten niille pitäisi sinne väsätä oma suonsa, mutta jos aikaa on, saatan hyvin sen vielä tehdäkin. Avointa aurinkoa pitkälle iltapäivään, ötököitä enemmän kuin jaksaa syödä ja jäätävän kylmää vettä juurille kesät talvet. Lähde on sen verran voimakas, että pysyy auki kovimmillakin pakkasilla.

Mun piti käydä netistä katsomassa millanen rehu se edes on. Ensinnä tuli mieleen iso nuijapää jolla on jättimäinen kieli! Kuin avaruusolentoja! :lol:

Ceadi, mä asun lähellä tamperetta, eli onko tää nyt sitten länsi- vai etelä-suomea.

Joo se kastelu ei ole ongelma. Totesin, että olis melkonen homma kaivaa se lähdeoja tänne pihaan, joten taidammekin tyytyä kaivoveteen ja puutarhaletkuun. Lähdevettähän sekin on ja helpommin järjestettävissä. Tarkennatteko joku vielä noiden sarrojen suhteen, että riittääkö niille samanlainen kosteusaste kuin loukuillekin, vai onko ne lähempänä vesikasvia? Varmaankin kokeilisimme useampaakin sarramerkkiä, mutta henk koht juuri tuo purpurea on sellanen mistä kuvien perusteella eniten pidän. Saa sitten nähdä löytyykö niitä mistään vai täytyykö tilata ulkomailta. Toisaalta ne muut olis huolettomampia.. Muistelen lukeneeni, että "purreen" pitäs joskus lisätä vettä kun ei itse kehitä mitään nesteitä kannuunsa.

Kerro ihmeessä enemmänkin niiden kasvatuksesta niin paljon kuin jaksat! Aion toki selata vanhoja ketjuja ja niistä lukea sen mitä löydän, mutta parempihan se on, jos joku kertoo niistä sen(kin) pohjalta millaisiin oloihin ne olisivat tänne tulossa. Mitä enemmän niistä tiedän, sen helpompi mun on järjestää niille paremmat olosuhteet kasvaa.

Sarroista vielä yksi kysymys tähän hätään: Kuinka liukas niiden ulkopuoli on? Pystyykö sisilisko kiipeämään sitä pitkin? Kun noita sissejä meillä aika paljon on enkä haluais niiden joutuvan kasvien saaliiksi. :cry: Itse asiassa, sama kysymys darlingtoniastakin.
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 09 Marras 2012, 10:12

Ei sitä koko turvekasaa kannata maahan kaivaa. Upottaa vaan jonkun pesuvadin tai muovisen varastolaatikon, mihin tekee sivulle muutaman pienen reiän että ylimääräinen vesi pääsee jostain pois. Vadin pohjaan ei kuitenkaan reikiä, että siinä pysyy kosteus paremmin. Ja kun ei upota vatia kokonaan, vaan reunat vähän maanpinnalle näkyviin, niin maa-ainekset eivät sekoitu, ja ulkopuolelta ei pääse niin helposti ravinteita minisuohon. Sit vaan täyttää turpeella, ja sarrat istutukseen.

Mun on helppo sanoa, kun en ole itse koskaan tehnyt :mrgreen:.

Pelkkä turve varmaan riittää. Voisi siihen ehkä hiekkaa hieman sekoittaa, mutta en tiedä onko se välttämätöntä.

Darlingtonian juuriston lämmöstä en mitään tarkkaa osaa sanoa, mutta ne kasvavat luonnossa vuoripurojen pientareilla, joten se vesi on sellaista lähdeveden lämpöistä. Teillä on varmasti just passelia, jos se on kesälläkin jäätävää. Lähdevesi myös suojaa kasvia talvella, että jos se puro yhtään talvella pysyy auki, niin kyllä mä yrittäisin pesuvati-minisuota siihen puronvarteen tehdä. Talvilepo hoituisi siinä ihan itsestään. Suomen ilmastohan on muuten turhan kylmä talvella, mutta se lähde lämmittää.

Sisiliskojen syömisestä mulla ei oo kokemusta.
S. purpurean tötterö on niin avoin, että sieltä sissi saattaa päästä pois.
S. psittacinaa ei kannata kokeilla, kun niiden ansat ovat matalia rysiä, ja niissä on sisällä vielä terävät piikit mitkä estävät ansasta pakenemisen.
Tötteröt eivät ole liukkaita ulkopinnalta, mutta sisältä sitäkin liukkaampia.

Mutta ei kai ne sisiliskot sillä turvekasassa viihdy? Eikö ne ole enemmän kivikoissa ja kuivemmilla paikoilla?
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 09 Marras 2012, 16:52

Kyllä me vähän isompaa siitä ajateltiin kuin pesuvadin kokoista. Monttu maahan, tukeva muovi siihen ja turvetta päälle... Juuri sen takia ettei maa-ainekset sekotu eikä vesi pääse karkuun. Tosin nyt kun sanoit, niin mikäänhän ei estä upottamasta useampaa vatia jos siltä tuntuu. Pitääpä miettiä tuotakin!

Tulipa mieleen tuosta darlingtoniasta, että miten hyvin se kestää luonnon järjestämää uppohoitoa? Äiti vaan huomautti tänä aamuna, että kun pellot tulvii keväisin, niin kaikki ojat on täynnä vettä, mukkaanlukien se lähdeoja joka kulkee keskeltä peltoo. Kestääkö ne kasvit sitä että ne olis viikon pari melkein kokonaan veden alla? Luulisin kyllä, että suokasvi sen kestäis, mutta en ole varma.

Talvisuojaa en osannu ajatellakaan siitä lähteestä, mutta totta puhut! Aina parempi. Ei tarvi olla juurista huolissaan. :D

Mutta sinne puron varteen olis kyllä pakko joku kippo laittaa, ei siellä muuten sais turvetta pysymään millään. Jonkinlaisen poteron sinne voisi helpostikin kaivaa, mutta en tiedä pysyiskö vesi sitten tarpeeks kylmänä kun vaihtuminen hidastuis aika paljon. No, tässä on vielä paljon aikaa tuumia eri mahdollisuuksia.

Okei, ei siis psittacinaa. Sissuja on turvekasassa aika paljonkin, koska märkä, lämmin turve houkuttelee ötököitä joita sissut syö, eli ne saalistavat siellä, ja talvisin niitä horrostaa sen risan peressun laskoksissa. Ne viihtyy myös heinikossa, koska sieltäkin löytyy evästä ja piilopaikkoja. Kiipeävät tosin mielellään puunrunkojen, kivien yms päälle ottamaan aurinkoa, mutta pitävät heinikon lähellä päästäkseen äkkiä sinne karkuun jos joku tulee liian lähelle.

Siinäpä se...
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja ceadi » 09 Marras 2012, 19:38

Riipppuu veden syvyydestä, ja ajasta jolloin puro tulvii. Darlingtonia on melko nopea kasvi lähtemään keväällä kasvamaan, ja luulisin että jos vesi olisi ~10cm tai enemmän korkealla, niin se saattaisi haitata kasvua.

Ja Jigsawille tiedoksi, että se on voinut hyvin. Nyt se on tosin ulkona pakkasessa :mrgreen: Ja sitä vaan sanon, että en usko että Suomen kesälämpötiloilla se mitään juurien viilennystä tarvitsisi. Mulla ainakaa ei ole tarvinut, olen vain seisottanut sitä vedessä.
viewtopic.php?f=16&t=552 Kasvatuslistani
Olen kasvattanut lihiksiä niin kauan kuin muistan.
Avatar
ceadi
 
Viestit: 753
Liittynyt: 06 Heinä 2009, 18:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 09 Marras 2012, 22:38

Ne kevättulvat on siinä lumien sulaessa, niin että maassa on siis vielä lunta ja jäätä. Sitten kun maa alkaa paljastua, tulvakin laskee. Kuivana kesänä ojan pohjalla on kymmenisen senttiä vettä joka tulee siitä lähteestä, mutta kevättulvien aikaan vettä on 30-50cm. Tulva kestää yleensä viikon tai pari, sitten vesi laskee kun lumi ja jää loppuu. Otaksun, että kasvit alottelis kasvukauttaan niihin aikoihin.

Mutta se ojan penkkahan on rinne... Niitä vois ja kannattaisikin istuttaa eri korkeuksille, niin voivat sitten itse valita millä kohtaa kasvavat mieluiten.

...vai mitä mieltä olette?

OT: Jigsaw, jos aiot ens vuonna tehdä kasvitilauksen, niin kerrotko ajoissa, niin voisin tulla kimppaan, jos sopii? Tiedä vaikka olis muitakin kiinnostuneita.
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja Nokkahiiri » 12 Marras 2012, 09:49

Jaa-a. Vaikea sanoa miten märässä mikäkin sarra viihtyy. Sen tiedän, että ainakaan S. psittacinaa tulvat eivät haittaa. Se kasvaa kosteammilla alueilla, jää mataluutensa takia helposti tulvan alle, ja se saalistaa hyvin myös veden alla :D
Mutta noin yleensä ottaen lihansyöjiä ei ajoittainen tulva haittaa. Kevättulvan aikaan se vesikin on niin kylmää, että se varmaan jarruttaa kasvukauden alkua. Että ehkä se Darligntonia lähtee kasvamaan kunnolla vasta kun tulva laskee...
Eri korkeuksille istuttaminen on hyvä ajatus, mutta tarvitset siihen sitten enemmän kasveja. Joskus niitä on ollut halvemmallakin, mutta nyt EP:llä hinta näyttäisi olevan 10 euroa.
Avatar
Nokkahiiri
 
Viestit: 1058
Liittynyt: 01 Heinä 2008, 12:29
Paikkakunta: Etelä-Pirkanmaa

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja snowwie » 12 Marras 2012, 19:55

Offtopic: carnivoria.eulla sarrat alkavat neljästä eurosta ja valikoima on aivan valtava ja kasvit isoja vaikka tilaisitkin pieniä http://www.carnivoria.eu/offer_sarracenia.html :)
Avatar
snowwie
Valvoja
 
Viestit: 2655
Liittynyt: 26 Touko 2009, 21:43
Paikkakunta: Lahessa

Re: sarrat ulkokasvina?

ViestiKirjoittaja najadi » 16 Marras 2012, 21:07

Alla?! Miten ne voi saalistaa upoksissa? Sarrojen tuuttihan on auki yläpäästä, joten eikö ötökät pääse uimaan sieltä pois, ja mikä ne ötökät sulattaa, kun vesi laimentaa sulatusnesteet olemattomiin? Ai mutta nyt mennään taas jossain määrin sivuun asiasta. Mut kiinnostaa silti.

No joo, sarrat ei sinne tulvaan joutuiskaan kun ne olis pihassa, mutta darlingtoniat kyllä.

Kuinkahan helposti ne (darlingtoniat) muuten itäis, jos vain "viskaisin kourallisen siemeniä" sinne ojan penkalle? Muistelen, että jostain olis saanu siemensekoituksia ihan sopivaan hintaan. Jos ne siemenet viskais ojan penkkaan syksyllä, ne sais automaattisen kylmäkäsittelynkin ja voisivat sitten itää keväällä kun siltä tuntuu. Tosin se turvesuo mikä niille pitäs järjestää, tarttis kyllä sitten suojata jollain tiheellä hyttysverkolla tai ohuella kankaalla, tai kevättulva veis ne mennessään. Ehkä sittenkin perinteinen istuttaminen... :?

Kiitoksia muuten hintatiedoista! En ajatellutkaan tuota puolta asiasta. 10e kasvilta on aika paljon tollaseen kokeiluun... En tosin ajatellu niitä ihan kymmenittäin hommata, ainakaan kerralla, mutta jos niitä muutamallakin eurolla jostain sais, niin voisi hommata enemmän kerralla. Kaipa ne saisivat toisistaankin jonkinlaista suojaa. Asiaa sivuten, mitä mieltä olette niistä kasveista joita joskus myydään prismoissa sellasissa tuumasissa purkeissa alle 5e:lla? Niiden kasvien joukossa on joskus jotain sarroja, mutta ne on maks. tulitikun korkusia eikä aina kovin hyvässä kunnossa kun niitä ei pahemmin kastella siellä hyllyssä. Onko ne elinkelposia niin että niillä vois alottaa tuon pihapuolen minisuokokeilun, vai kannattaisko mieluummin hankkia suosiolla isompia kasveja jostain muualta?

Kiitoksia, Snowwie, linkistä. Taidanpa käydä tutkiskelemassa siellä samoin tein.

Alkuperäiseen aiheeseen liittyen: Mua edelleen kiinnostais se s. purpurea, mutta kun luin että sen kannuihin pitäs joskus lisätä vettä kun kasvi itse ei mitään nesteitä muodosta. Tän minisuoprojektin tarkoitus olis saada siihen mahdollisimman huolettomia kasveja joita ei tarttis koko aikaa olla hyysäämässä, niin alkoi tuo "purre" mietityttää. Okei: lihikset pärjää pitkiä aikoja ilmankin ötökkäravintoo, mutta kärsiikö toi rehu, jos sen sisällä ei ole mitään nestettä? Eli onko kannuissa oltava koko ajan vettä vaikka ravintoo ei oliskaan?
najadi
 
Viestit: 1003
Liittynyt: 20 Elo 2012, 08:27
Paikkakunta: tampere/virrat

Seuraava

Paluu Sarracenia-tötterölehdet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron